Як вберегтись від гострих кишкових інфекцій?

Як зазначила лікар-епідеміолог Червоноградського районного відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Людмила Гіль, у багатьох випадках складно встановити, який збудник спричинив захворювання, оскільки люди не завжди своєчасно звертаються у медичні заклади за допомогою, а займаються самолікуванням.
Одним із факторів таких високих показників, за словами Людмили Гіль, є також велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які проживають у місті. І власне захворюваність у їх середовищі є значно вищою, аніж серед місцевого населення.
Групових спалахів захворюваності наразі не спостерігається. Не зареєстровано також і складних (ургентних) форм перебігу хвороби.
Для попередження захворювання необхідно дотримуватися наступних порад:
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалету;
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду із сумнівних вододжерел (ставків, струмків, озер, річок, затоплених колодязів тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати питну бутильовану воду чи кип’ячену воду з водогону та інших дозволених вододжерел;
- Не купувати харчові продукти на стихійних ринках;
- Не допускати споживання продуктів та напоїв з протермінованим терміном зберігання;
- Hе вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
- При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі чи на ринку споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
- Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити й обдавати окропом;
- Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни;
- При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- При подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти що потребують охолодження при зберіганні) або ж забезпечити відповідні умови зберігання;
- На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки чи страв, які швидко псуються (заливні страви, страви із м’ясним фаршем, м’ясні салати, салати зі сметаною, торти, тістечка тощо);
- Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;